top of page
Zoeken

Stop het jojo-effect: waarom afvallen alleen niet genoeg is

Bijgewerkt op: 22 feb

Ze begon vol energie, super enthousiast, en schoot uit de startblokken. Alles wat ik haar aanraadde, deed ze; maar dan in de zesde versnelling. In drie maanden verloor ze 20 kilo.


Toen zei ik haar: “Nu begint het echte werk pas: het vasthouden van je resultaat.” Ik vroeg of het handig was om over vier weken een vervolgafspraak te plannen.

“Nee, dat is niet nodig,” zei ze vastberaden. “Het kwartje is gevallen. Ik weet precies wat ik wel en niet moet doen.”


Zes maanden later kwam ik haar weer tegen. Eén blik was genoeg. Ze bevestigde wat ik al zag: ze was weer 30 kilo aangekomen.

“Ik was er echt van overtuigd dat ik het zou volhouden,” zei ze zacht, met een wrange blik.

Ik voelde haar moedeloze frustratie. Haar pijn. Het gevoel dat ze had gefaald… dat het allemaal aan haar lag.

De jojo frustratie
De jojo frustratie

Het echte probleem van afvallen is weer aankomen

Dat zit niet in het aantal kilo’s, maar in wat het met je doet. Je vertrouwen in je lijf, in jezelf, in wie je bent.


Elke kilo terug op de weegschaal voelt als een kilo minder zelfvertrouwen. We maken falen persoonlijk. Terwijl falen niet over jou als persoon gaat. Het gaat over gedrag.

Falen is simpelweg het verschil tussen wat je verwachtte en wat er daadwerkelijk gebeurde.

Maar omdat we het voelen als iets persoonlijks, doet het pijn. En omdat pijn iets is wat we als mens van nature willen vermijden, gooien we liever de handdoek in de ring dan dat we een nieuwe poging wagen.


Weer aankomen; je bent niet de enige

Volgens het CBS (2023) heeft 6 op de 10 mensen gedieet. Ruim 85% is na deze poging weer (meer) aangekomen. De belangrijkste reden om op te geven is:


  1. Het afvallen gaat niet snel genoeg

  2. Emotie eten of stress

  3. Teveel externe verleidingen


Externe voeding verleidingen
Externe voeding verleidingen

De echte redenen waarom mensen opgeven, hebben weinig met diëten te maken.

Het draait om gedachten (verwachtingen over het resultaat), gedrag (hoe je omgaat met stress en verleidingen) en emoties (zoals emotie-eten).


Jaren geleden stelde ik mezelf de vraag: Als weer aankomen nauwelijks met diëten te maken heeft, waarom blijven we dan geloven dat diëten de oplossing is om af te vallen en slank te blijven?


Het probleem van afvallen is aankomen.

Zo ontstonden Fitspel en het Slank Doen Model.

Het doel van het Slank Doen Model? Afvallen en nooit meer aankomen.

Om dat te bereiken, moeten we eerst breken met drie diepgewortelde dieet-overtuigingen:


  1. Eten indelen in ‘goed’ en ‘fout’

    Voeding is geen zwart-wit verhaal. De voedingswaarde van een product bepaalt niet of je er dik van wordt of van afvalt. Het draait om de totale hoeveelheid voeding en caloriehoudende dranken die je binnenkrijgt. Ook de context telt: als je 80% voedzaam eet, kan dat ene ijsje echt geen kwaad. En na een marathon is een Mars zelfs een betere keuze dan een tomaat.

  2. Diëten werken (niet)

    Alle diëten werken op de korte termijn. Geen enkel dieet werkt op de lange termijn. Waarom? Omdat je de oplossing buiten jezelf zoekt. Echte, blijvende verandering komt van binnenuit. En dat is precies waarom diëten altijd mislukken.

  3. “Ik heb gewoon meer motivatie nodig” Motivatie wordt zwaar overschat. Het komt (meestal op maandag) en verdwijnt (meestal op dinsdag). Je hebt geen motivatie nodig om te beginnen; je moet beginnen om motivatie op te bouwen. Focus op actie, behaal resultaat, en je motivatie groeit vanzelf.


Wat komt er in de plaats van diëten?

Het antwoord is simpel: jij!

Afvallen en nooit meer aankomen draait om drie dingen:


  1. Jouw gedachten

    Hoe denk je over jezelf, je lichaam en je afslankproces? Zijn je gedachten helpend of belemmerend voor je resultaat? Wat je gelooft, bepaalt wat je doet.

  2. Jouw gedrag

    Je resultaat wordt bepaald door je gedrag, niet door goede bedoelingen. Hoe zorg je ervoor dat je nieuwe vaardigheden leert, zodat jouw Slank Doen-acties uiteindelijk een automatische gewoonte worden?

  3. Jouw emoties

    Emoties sturen je gedachten, en die beïnvloeden je gedrag. Denk maar eens na: lukt afvallen beter als je je goed voelt of als je gestrest bent? Juist. Daarom is werken aan je zelfleiderschap essentieel om je emoties beter te reguleren en blijvend succes te behalen.


En dit is precies waarom diëten keer op keer mislukken.

Het probleem is niet dat je niet genoeg probeert. Het probleem is dat je steeds dezelfde oplossing blijft herhalen en hoopt op een ander resultaat.


Duurzaam afvallen is geen rekensom van minder eten en meer bewegen. Het gaat over hoe je denkt, voelt en handelt. Dat bepaalt of je echt blijvend slank wordt.


Als je dat eenmaal door hebt, verandert alles.

Dit is precies waar mijn boek over gaat. Niet over diëten, maar over slank denken, slank doen en slank zijn! Zodat je nooit meer hoeft te beginnen, omdat het gewoon jouw nieuwe normaal is.


De weg naar blijvend resultaat begint met jezelf begrijpen.

Nu je weet dat de echte oplossing niet in diëten ligt, maar in hoe jij denkt, handelt en je emoties beheerst, is het tijd om de dieet frustratie achter je te laten en afvallen en nooit meer aankomen nu anders aan te pakken.


Dit proces is niet makkelijk, maar wel mogelijk. Het vraagt om moed, zelfreflectie en de bereidheid om te veranderen. Je hebt alles in je om het te doen.


Ik heb een boek geschreven om je te helpen die verandering te maken.

In mijn boek ontdek je hoe je het patroon van diëten doorbreekt, wat je écht nodig hebt om slank te blijven, en hoe je Slank Doen een nieuwe, vanzelfsprekende gewoonte maakt.


Dit boek bundelt 30 jaar aan inzichten, ervaringen en praktische tools om overgewicht te overwinnen.


Ben jij klaar om écht de controle over je gewicht te nemen en van aankomen na het afvallen een verleden tijd te maken?


Klik hier om het boek te bestellen en start jouw reis naar blijvend gewichtsverlies, zonder diëten!

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page