top of page
Zoeken

Een laag zelfbeeld verhoogt stresslevelTNO kwam met een onderzoek dat verklaarde dat in 2020 1.2 miljoen mensen last hebben van burn-out klachten. Oké. Dat is veel. Maar dat getal… daar voel je niet zoveel bij toch?


Maar wat nu als je in de ochtend je bed niet kan uitkomen, omdat je nog zo vermoeid bent? Wat nu als je meer ruzie maakt met je partner (of kind!) omdat je emotioneel labiel bent? Wat nu als je constant uitstelgedrag vertoont omdat je geen energie hebt? Wat nu als je overeet, omdat je het te druk hebt om ook nog met gezonde voeding bezig te moeten zijn? Wat nu als je al weken meer hoofdpijn hebt, slechter slaapt en constante pijn in je lijf voelt?


Dat zijn de gevolgen van stress...

Of de oorzaak nu fysiek, mentaal of emotioneel is; het maakt geen moer uit. De gevolgen zijn hetzelfde. Stress sucks!


Je weet wat de adviezen zijn: betere slaaphygiëne creëren, gezonder eten, meer ontspannen, meer bewegen. Tuurlijk. Maar waarom is het dan zo lastig om dat ook daadwerkelijk te doen!?!


Het antwoord is eenvoudig: omdat je niets hebt aan informatie als je er persoonlijk niets bij voelt. (Net zoals het gegeven dat 1,2 miljoen mensen burn-out klachten hebben. Je trekt je schouders op en gaat door met je gewoontes die jouw stress in stand houden.)


Om ervoor te zorgen dat jij het voelt en er persoonlijk invulling aan kan geven heb ik voor de Keep Going Community een net-even-anders Stress Reductie e-learning gemaakt.


Wist je bijvoorbeeld dat de stress van jouw moeder invloed heeft op jouw stress bleu-print, zelfs al op het moment dat je nog in de buik van je moeder zat? Of dat je, wanneer je stress level te hoog is je gewoonweg bio-fysiologisch niet tot een oplossing kan komen, hoe graag je ook zou willen? Of dat door stress je zelfwaarde daalt en daardoor jouw stresslevel wordt verhoogd?


Hoe dit laatste werkt, vertel ik je graag in de video:


Kennis wordt wijsheid wanneer je de kennis kan toepassen

Dat is het uitgangspunt van alle producten van Fitspel. Zo ook deze e-learning: Stress Reductie.


Natuurlijk is het verstandig om ook je leefstijl aan te pakken om stress te reduceren. Maar zullen we daarnaast (en-en in plaats van of-of, weet je wel!?) negatieve stress bij de bron aanpakken? Zodat je niet eerst 3 x een burn-out hoeft mee te maken om tot inzichten te komen. Of een pak Bastogne koeken en een zak drop hoeft weg te vreten omdat je zo een onrustig gevoel in je lijft hebt? Of excessief gaat sporten, omdat fysieke pijn nu eenmaal beter te dragen is dan mentale pijn?


Stress is een gevolg van ons denken, ons handelen en onze emoties.

En vindt zijn/haar beginsel in de buik van je moeder en verankert tijdens de eerste 6 jaar van jou leven in een stressrespons bleuprint. Vaak verloopt ons leven via de lijnen van deze bleuprint. Gewoon omdat je brein altijd op zoek is naar herkenning en blij wordt van bevestiging. We zeggen dan: Het voelt goed. Terwijl we eigenlijk bedoelen: Het voelt vertrouwd. Maar iets wat vertrouwd voelt hoeft helemaal niet goed te zijn.


Zoals het aantrekken van aan aan alcohol verslaafde partner, omdat jouw vader ook een alcoholist was. Of steeds meer en harder gaan werken, omdat je thuis beloont werd voor goede (school)prestaties. Of een ongemakkelijk gevoel weg eten met chocolade, omdat je vroeger altijd 'een snoepje tegen de pijn' kreeg. Of discussies uit de weg gaan, omdat je moeder elk probleem wegwuifde met: 'Het komt wel goed schatje.'


Maar het komt niet altijd goed.

En dan is het wellicht tijd om eens jouw denken, handelen en emoties te onderzoeken.


Geen oude koeien uit de sloot halen

Stress bij de bron aanpakken heeft niet als doel om oude koeien uit de sloot te halen, maar jou inzicht te geven waarom je doet wat je doet. En hoe je dat anders kan doen, zodat er ook een andere uitkomst zal zijn.


De net-even-anders Stress Reductie e-learning bestaat uit 19 lessen met uitwerkopdrachten waardoor het super persoonlijk, praktisch en relevant wordt.


Wil jij van deze les de uitwerkopdracht ontvangen? Reageer dan even op deze blog.

Wil jij alle lessen volgen probeer dan de Keep Going Community 2 weken gratis uit!


Laten we afsluiten met een uitspraak van Hans Selye waar ik mij helemaal bij aansluit:

''It's not stress that kills us, it is our reaction to it!"


Lieve groet,

Mira33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page