top of page
Zoeken

Kappen met Lappen - om stress te reduceren

Bijgewerkt op: 5 jun. 2023

Stress is een alomtegenwoordig probleem in onze samenleving, en het heeft een verwoestende impact op zowel individuen als organisaties. De uitval door stress is hoger dan ooit, met enorme kosten voor bedrijven. Maar ook (immateriële)kosten voor het individu. In dit blogartikel zullen we de impact van stress bespreken, en de noodzaak van duurzame verandering benadrukken.De impact van stress op individuen en organisaties

De gevolgen van stress zijn zowel persoonlijk als professioneel ingrijpend.

Wat we ons moeten beseffen is dat stress in beginsel een gezond mechanisme is dat ons in staat stelt om te overleven. Wanneer stress positief is (eustress) zorgt deze ervoor dat we ons steeds blijven ontwikkelen. Precies zoals een spier groeit, wanneer het goed verzorgd wordt, nadat het eerst door training (de oorzaak van stress - de stressor) kapot is gemaakt. Het moment dat er niet goed gezorgd wordt voor ons of door onszelf, kan stress leiden tot uitputting, angststoornissen, depressie en fysieke gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, grotere kans op diabetes 2, hartvaatziektes en zelfs bepaalde vormen van kanker.

Vreselijk, vreselijk allemaal. Maar schouders worden opgetrokken.

Pas wanneer je het van dichtbij meemaakt, ervaar je de impact:

 • wanneer je jouw partner (met stress) niet meer ziet lachen

 • wanneer je zelf zoveel wil, maar door vermoeidheid er niets uit je handen komt, wat weer leidt tot frustratie

 • wanneer je ervaart dat jouw partner je wil helpen, maar jij zelf niet eens weet hoe dat zou moeten, die radeloosheid...


De stress cijfers van maart 2023 van het RIVM

Hoewel we een lichte daling zien, is het stresslevel bij volwassenen nog altijd 22%. Door de enorme stijging van mentale gezondheidsklachten bij jongeren naar 47% (waarvan een schrikbarende 14% denkt aan zelfdoding) komt het totale stressniveau hoger uit dan ooit.


Op professioneel vlak zorgt stress voor verminderde productiviteit, verhoogd ziekteverzuim en een groter risico op burn-out. Dit heeft directe gevolgen voor de bottom line van bedrijven, met een geschatte kostprijs van miljarden per jaar.

Hoe groter de getallen, hoe minder het zegt; heb jij dat ook?

Dus laten we het wat kleiner maken.

Zilveren Kruis heeft in 2022 aangetoond dat een zieke medewerker tussen de 200,= /400,= per dag kost. Laten we het gemiddeld op 300,= per dag houden. Gemiddeld duurt een burn-out een jaar en er zitten gemiddeld 180 werkdagen in een jaar. Het sommetje is dan gemakkelijk gemaakt. Een medewerker die door burn-out thuis zit kost 54.000,= (per jaar).

Het frustreert mij dat werkgevers en individuen vaak actie gaan ondernemen wanneer het eigenlijk al te laat is. Ik noem dat 'Lappen'.


Het probleem met Lappen

In een poging om de gevolgen van stress te bestrijden, worden er vaak lapmiddelen ingezet. Deze lapmiddelen bieden hooguit een kortetermijnoplossing en pakken de kern van het probleem niet aan. En toch zien we dat vaak bij organisaties gebeuren. Die dan geloven dat ze 'zorg voor medewerkers' hebben gecoverd. Staat goed bij de sollicitatieprocedure. Of op de website. Zorg inzetten voor het imago, voor de bühne:

 • statafels (want zitten is het nieuwe roken - heb je ooit zoiets onzinnigs gehoord?)

 • sportabonnementen (waar alleen de toch al sportieve medewerker gebruikt van maakt)

 • een uurtje stoelyoga op kantoor (verdorie, ga naar buiten tijdens de lunch; wandel!)

 • schaal fruit op tafel (maar de kantine serveert croquetten, 'want de horeca is aanbesteed.')


Het gedrag dat (ziekmakende)stress veroorzaakt is hardnekkig en verandering is moeilijk.

Dat is de realiteit. En pas wanneer we de realiteit onder ogen willen komen, kunnen we inzetten op herstel. Niet meer dweilen met de kraan open maar de juiste vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om stress te beheersen en duurzame verandering te bewerkstelligen.


De vier vaardigheden voor verandering

 1. Uitvoervaardigheden. Dit omvat het leren van effectieve strategieën en technieken om taken te volbrengen, prioriteiten te stellen en tijd efficiënt te beheren. Het gaat erom efficiënter te werken, zodat stressoren beter beheerst kunnen worden.

 2. Motivatievaardigheden. Het ontwikkelen van intrinsieke motivatie is cruciaal om stress te verminderen. Het omvat het identificeren van persoonlijke doelen, het stellen van uitdagende maar haalbare doelstellingen en het leren van zelfmotivatietechnieken.

 3. Sociale vaardigheden. Effectieve communicatie en het opbouwen van sterke sociale relaties kunnen helpen bij het verminderen van stress. Dit omvat luisteren, empathie tonen, assertiviteit en conflictbeheersing.

 4. Stressmanagement. Het leren herkennen van stressoren en het toepassen van stress verminderende technieken zoals ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en positieve (groei) mindset kan cruciaal zijn voor het beheersen van stress.


Het Ultimate Programma

Bovenstaande leren wij onze deelnemers tijdens het Ultimate programma.

Maar we gaan verder dan de traditionele aanpak. We baseren onze aanpak op wetenschappelijk onderbouwde methoden en maken gebruik van fysiologische data om de transformatie van een persoon zichtbaar te maken. Door energetische parameters te meten, kunnen we inzicht krijgen in de effectiviteit van de veranderingen die worden doorgevoerd en kunnen we tijdig bijsturen wanneer dat nodig is.Het bewijs van effectiviteit

Het Ultimate programma is evidence-based en heeft zich bewezen in de praktijk (validatie Erasmus MC!!!) Hoewel het traject een stuk langer duurt dan een uurtje stoelyoga en meer inspanning vereist dan alleen staand werken, kunnen we met trots zeggen dat het werkt. Wij hoeven de effectiviteit niet te bewijzen. Dat laat de data zien. Data - cijfertjes; het kan niet jokken. Zo fijn!


Kies voor een evidence-based programma

Als je echt wilt "kappen met lappen" en een einde wilt maken aan lapmiddelen, is het belangrijk om te kiezen voor een programma dat gebaseerd is op bewezen methoden. Het Ultimate programma biedt niet alleen de benodigde vaardigheden, maar ondersteunt deze ook met fysiologische data, zodat je de transformatie zelf kunt waarnemen. Het vergt misschien wat meer inspanning, maar het resultaat is de investering zeker waard.


Conclusie

Uitval door stress is een urgent probleem dat zowel individuen als organisaties treft. Het gebruik van lapmiddelen biedt slechts een tijdelijke oplossing en pakt de kern van het probleem niet aan. Het is essentieel om te investeren in duurzame verandering door de ontwikkeling van de juiste vaardigheden. Het Ultimate programma biedt een evidence-based aanpak die ondersteund wordt door fysiologische data, waardoor de effectiviteit ervan wordt aangetoond. Kies voor een programma dat werkt en maak een einde aan de eindeloze cyclus van lapmiddelen.


Wil je onderzoeken hoe wij jou kunnen helpen vitaliteit (energie om te leven!) kunnen versterken? Durf jij de onderliggende oorzaak van het 'probleem' aan te pakken? Durf jij weer meer jezelf te worden?

Neem dan gerust contact met ons op. Of laat een reactie achter op deze post.


Pluk je geluk,

Mira

Founder Fitspel | Vitaliteit & Leiderschapscoach | Docent & Spreker

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page