top of page
Zoeken

De 9 must NOT do’s om blijvend slank te worden.

Onderstaande afbeelding kwam ik tegen op Instagram. Met dank aan @dumbsoberbitch

Ik moest er om lachen, maar ook een beetje om huilen…

Laat me je uitleggen waarom deze 9 must NOT do's je gevangen houden in de dieetterreur.


1. Detoxen: je lichaam heeft zelf een fantastisch detox mechanisme. Waarvan de belangrijkste je lever is. Hoe ongezonder je leeft (dus niet alleen wat je eet!) hoe harder je lichaam moet werken. Onderzoek heeft laten zien dat een week sap vasten zorgt voor slechtere bloedwaarden dan voor de detoxkuur. Dit omdat er in 1 x teveel gifstoffen in je lichaam komen. Daarnaast is er het risico dat detoxen je darm-microbioom verstoord.

2. Een te lage energie inname leidt onherroepelijk tot te veel eten. Daarnaast is er grote kans dat je bij een te grote calorie restrictie je hormoonhuishouding in de war gooit. Onder andere de hormonen die het trek en verzadigingsgevoel reguleren. Zelfs als je stopt met een te laag calorie dieet, kan deze verstoring tot na 1 jaar aanhouden. Blijvend slank worden wordt dan een stuk lastiger. Probeer jij maar eens langdurig wat minder calorieën te eten, als er constant een signaal naar je hersenen wordt gestuurd die schreeuwt: HONGER!

3. Straffen en belonen zorgt ervoor dat je blijft denken in goed en fout. Dit zorgt ervoor dat jij daarmee jezelf veroordeelt. Er bestaat geen goed of fout in voeding. Er bestaat alleen beter. Laat ik een voorbeeld geven. Mensen denken vaak dat mayonaise slecht is. Daarmee wordt het in het 'foute hokje' geplaatst. Maar gezien vanuit voedingswaarde is mayonaise 'beter' dan margarine; want minder verzadigd vet. Je doet mij geen groter plezier dan een goede volkorenboterham met mayonaise (i.p.v. boter) en tomaat. Super gezond.

4. Koolhydraten zijn noodzakelijk voor je lichaam. Ongeveer 50% van je totale calorie inname moet uit koolhydraten bestaan om jou optimaal te laten functioneren. Wist je dat jouw hersenen voor 98% 'draaien' op glycogeen (= vorm van suiker)? Brood is geen gif. Volkoren brood is wel altijd een betere keuze.

5. Alleen fysieke doelen stellen leidt NIET tot duurzame transformatie. Als je alleen maar werkt aan de buitenkant, zonder de verandering van binnenuit te ervaren, zal je blijven jojoën. Blijvend slank worden gaat namelijk niet over kilo’s, maar over de vraag wie jij wilt worden.

6. Je stemming laten afhangen van de weegschaal is vreemd. En toch gebeurt dat zo vaak. Sta er eens bij stil... Alsof het getal op de weegschaal belangrijker is dan jou persoonlijkheid! Als dit bij jou al is gebeurd, is er (nog) sprake van een te grote extrinsieke motivatie (resultaatgerichtheid). Als je hieraan voorbij zou lopen bestaat er een grote kans dat jij bij tegenvallend resultaat (oeps... een kilo aangekomen!) de handdoek in de ring gooit. Beetje jammer voor alle energie die je al in het afvallen gestoken hebt, toch?

7. "Honger voelen is goed, dan ben je aan het afvallen!" Deze uitspraak uit Killerbody is echt fout. Zeker het omarmen van hongergevoel kan leiden tot eetstoornissen. Daarnaast leidt het hebben van honger veel vaker tot binge-eating. Voorkom juist dat je honger krijgt! (En stop met eten, voordat je vol zit.)

8. Alle voeding bijhouden in een voeding app maakt je afhankelijk van externe factoren. Daarnaast weten we uit onderzoek dat er een gemiddelde onderrapportage is van 30%. We zijn namelijk erg goed om onszelf in de maling te nemen. Het continu bezig zijn met je voeding app vergroot de kans dat je voeding weer gaat benaderen in goed en fout. Het denken in goed en fout wordt uiteindelijk doorgetrokken in jou als persoon. Je bent slecht als je een taartje hebt gegeten. Je bent goed als je als een debiel een uur op die loopband staat. Je identiteit is niet goed of fout. Wat ik hoop is dat je het proces aangaat van identiteit versterking. Niet goed. Niet fout. Alleen maar beter,

9. Opvolgend op 8: alles wel invullen in een voedingsapp kan leiden tot krampachtig gedrag. Hierdoor veroordeel jij jezelf wederom. Blijvend slank worden door persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap start niet bij veroordeling van jezelf, maar bij acceptatie van jezelf. Vaak denken mensen dat bij acceptatie bedoelt wordt: laat maar waaien... maar niets is minder waar. Acceptatie is geen eindstation, maar een startpunt voor werkelijke transformatie! Wil jij ontdekken hoe je met Persoonlijk Leiderschap wel blijvend slank kan worden? Doe dan mee met de gratis 5-daagse minitraining: Slank worden | Slank blijven.

Direct aanmelden kan via deze link.


Wil jij anderen inspireren, stuur dan gerust deze blog door!

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page