Waarom dit boek?
De dieetcultuur die mensen met overgewicht doet geloven dat je “gewoon een beetje minder moet eten en een beetje meer moet bewegen” heeft faliekant gefaald. Want afvallen en vooral slank blijven heeft weinig met diëten te maken. Het feit dat we sinds 1980 inzetten op de preventie van overgewicht is sinds dien van 30% naar ruim 50% gestegen. En de verwachting van het RIVM is dat dat in 2040 60% zal zijn.
Sinds 1994 houd ik mij bezig met afslankbegeleiding. De 1ste 10 jaar deed ik dat op de manier zoals ik dat geleerd had: eetdagboek bij laten houden, deze voeding analyseren en vervolgens een voedingsadvies geven. Niets mis mee, want als je de cijfers kloppend maakt, valt iedereen af. Er was alleen 1 probleem: ruim 95% van deze mensen was binnen een jaar weer (meer) aangekomen.
Zelf had ik die ervaring ook. En dat doet pijn.
De pijn zit hem niet alleen in het balen van weer die gewichttoename. Of de pijn van falen. De pijn gaat dieper. De pijn is de pijn van het gevoel van zwakte, het raakt je identiteit. En dat doet wat met je eigenwaarde.
Toen ik rond 2005 mij ging verdiepen in coaching en dan met name in gedrag, gedragsverandering en motivatie, ontdekte ik dat afvallen en slank blijven bar weinig met voeding te maken heeft en veel meer met gewoonte, gedrag, gedachtes en gevoelens.
Met dit boek wil ik alle mensen die jarenlang te maken hebben met de dieetfrustratie een hart onder de riem steken; er is hoop: je kan afvallen en blijvend slank worden. Niet door te diëten, maar door jezelf te updaten.
Werk harder aan jezelf dan aan je dieet en leer de skills om van Slank Doen een nieuwe automatische gewoonte te maken. Afvallen en slank blijven wordt dan een logisch gevolg! 🤩